WiadomośćSmażyć z głową!
(Kategoria: Porady)
Dodane przez admin
środa 18 maja 2016 - 11:08:53
Lubimy jeść smażone potrawy, ale boimy się czy to dobre dla zdrowia. Co w takie sytuacji robić? Smażyć, ale z głową!
Najlepiej nie dłużej niż 15 min. i na oleju rzepakowym. Dlaczego? Po pierwsze jest najbardziej stabilny wśród olejów ciekłych, po drugie – rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, a więc nie zmieni smaku smażonych produktów, po trzecie – są informacje, że olej rzepakowy łatwiej się odsącza od smażonych produktów, dzięki czemu są o 5-10% mniej kaloryczne i po czwarte – ma najwyższą temperaturę dymienia w porównaniu do innych olejów - prof. dr hab. Krzysztof Krygier, Katedra Technologii Żywności SGGW
na fot. prof. dr hab. Krzysztof Krygier, Katedra Technologii Żywności SGGW
Źródło: Goleniów net - Portal Powiatu Goleniów
( http://www.goleniow.net.pl/news.php?extend.6115 )