Translate This Page |
[News] Etyka
Autor: jaro60 dnia 26 maj : 08:02 Swieta racja. [News] Uzdrowiciel Autor: jaro60 dnia 21 maj : 13:23 I co na to Puste Obietnice,cos zapanowala dziwna c [ more ... ] [News] Normalność Autor: jaro60 dnia 21 kwi : 07:45 Dla mnie, to Tusk jak wroci do kraju to powiinien [ more ... ] [News] Wykład dr Zbigniew Stanuch "Golgota Kobiet - relacje więźniarek Ravensbrück Autor: Jan II dnia 14 kwi : 10:07 Bardzo przejmujący wykład. Ale mówienie o kobietac [ more ... ] [News] Paplecznik - czyli wTylewizji po Goleniowsku cześć 10 Autor: MW dnia 02 kwi : 16:27 Przegadane to . Podane w mało ciekawej medialnie f [ more ... ] [News] Sedno sprawy Autor: jaro60 dnia 17 mar : 13:16 Oczywista prawda.Tylko opozycyjni POpaprancy mowia [ more ... ] [News] Nobliści Autor: jaro60 dnia 28 sty : 08:01 SWIETA RACJA. [News] Ja nie mam czasu! Autor: admin dnia 17 sty : 00:45 Jasne że to nie tajemnica. Chodzi o radnego Czerw [ more ... ] [News] Ja nie mam czasu! Autor: MW dnia 17 sty : 00:18 " eden z radnych" - jak wiecie który to dlaczego [ more ... ] [News] Park 750 - lecia Goleniowa i konsultacje społeczne??? Autor: Jan II dnia 11 gru : 22:19 Uważam - w przeciwieństwie do Pani Muszyńskiej, że [ more ... ] |
GŁOS SZCZECIŃSKI Pod koniec sierpnia gotowy będzie piec, w którym goleniowianie będą mieli okazję samodzielnie wypiekać chleb, wędzić ryby i mięso. W poprzednie wakacje powstały fundamenty pieca. W tym roku chcemy dokończyć jego budowę.- Fajny pomysł i superatrakcja - mówi Dorota Gąsior z Goleniowa. - Zapewne zaciekawi młodych ludzi, którzy nie mają pojęcia o tym, jak się kiedyś żyło lub mają wiedzę jedynie książkową. Przyznam, że sama chętnie bym spróbowała takiego chleba, bo jeszcze nigdy nie jadłam. Dokończenia budowy pieca podjął się Zygmunt Heland. Przyznaje, że jeszcze nigdy nie wykonał samodzielnie takiej budowli, ale zna tajniki. - Taki piec był w moim rodzinnym domu, jak zresztą niemal w każdym gospodarstwie na Kaszubach - zapewnia Zygmunt Heland. - Choć sam nigdy nie stworzyłem go od podstaw, to jednak uczestniczyłem przy budowie u sąsiadów i wiem na czym to polega.Unikalny smak i zapach gwarantowany
Piec wykonany jest z cegieł i nawiązywać ma do tradycji, czyli do czasów, kiedy podobne budowle były w wielu wiejskich domach kilkadziesiąt czy kilkaset lat temu. - Chleb z takich pieców jadali nasi dziadkowie - mówi Heland. - Ale przyznaję, że mnie to też się udało. Ma zupełnie inny smak. Nigdy nie jadłem czegoś lepszego, jak chleb wypiekany w piecu, ze swojskim masłem czy smalcem.Już niebawem goleniowianie też będą mieli okazję przyrządzić i spróbować własny chleb. Co ważne, nie jest to droga inwestycja. Najbardziej kosztowne są odlewy. Ale na szczęście mamy w pobliskim Nowogardzie odlewnię, w której wykonane zostały elementy metalowe, więc nie było problemu. Czekają na przepisyJak przyznaje pomysłodawca i budowniczy pieca, będzie on co najmniej trzy razy mniejszy od oryginalnych, dawnych pieców chlebowych. Ma być jednak wielofunkcyjny, bo z tyłu pieca powstanie kuchnia kaflowa z płytą żeliwną. System kanałów połączy ją z wędzarnią, w której będzie można uwędzić rybę czy mięso. Do pieca, który powstaje będzie można w przyszłości dobudować kolejny piec, w którym młodzi artyści z koła plastycznego będą wypalać gliniane naczynia.Chlebowy piec posłuży przede wszystkim młodzieży, która zapisze się na warsztaty z pieczenia chleba. - Żeby upiec dobry chleb potrzebny jest niewątpliwie piec, ale także przepis. Miło byłoby, gdyby osoby, które znają takie przepisy przyniosły je do domu kultury. Na pewno każdy przepis w przyszłości zostanie wypróbowany - zapewnia Zbigniew Łukaszewski, dyrektor Goleniowskiego Domu Kultury.Agnieszka Tarczykowska
informacja http://www.glosszczecinski.com.pl Zapraszamy do zakupu i czytania tego poczytnego dziennika |
|